Svenska

Melker Stendahl är en svensk pianist, organist och kompositör född 1975. Han har spelat piano sedan tre års ålder och började ta pianolektioner när han var sju år. Melker är en av Sveriges skickligaste pianister och med egenskrivna kompositioner trollbinder han med musiken och tar dig med på platser du inte besökt förut. Han har förmågan att ge tomrummet liv mellan noterna. Melker finner sin inspiration i naturen, havet, bylivet och sandstränder, m.m.

Efter studier vid Södra Latins musikgymnasium i Stockholm (1993) och kyrkomusikerlinjen på Musikhögskolan i Piteå (1998),  studerade han även  komposition för professor Jan Sandström. 1999 påbörjade han sin organisttjänst i Väddö församling i norra Roslagen där han jobbade i närmare 20 år. Mellan åren 2018-2019 jobbade Melker som deltidsorganist i Rättviks pastorat, sedan Almunge pastorat i  ca två år och nu från den 1 januari 2023 är han organist i Roslagens västra pastorat. Han har komponerat runt sjuttio pianostycken i klassisk stil samt en oboesonat, två violinsonater och en svit för orgel. Om du är nyfiken på hur noterna ser ut, så finns de tillgängliga att titta/köpa på www.svenskmusik.org

Melker har haft konserter i alla de nordiska länderna samt Tyskland, England, Ryssland och USA gjort samarbeten med bl a Falu kammarkör, Dalasinfoniettan, Dalatetatern, Adolf Fredriks gosskör samt medverkande i uppsättningarna av Kristina från Duvemåla (2022) och Carl Orffs Carmina Burana (2017) i Dalhalla. Melker släppte sin första cd-skiva 2016 med sina egna kompositioner och en ny släpps inom kort.

Under pandemin så har Melker spelat in väldigt många konserter och gudstjänster. De mesta av inspelningarna ägde rum i Uppsala domkyrka. Varje söndag i nästan ett års tid var han ansvarig för livestreamningen av högmässorna som skedde direkt till YouTube. Bland uppdragsgivarna var bland annat Uppsala pastorat, Svenska ambassaden i Polen, Solna, Norrtälje och Hedvig Eleonora församlingar.

Efter pandemin började Melker att finna sitt gamla intresse för fotografering igen. Nu är det mest rörliga bilder som är intresset. Sista året så har fotoresorna gått till både Norge, Danmark, Italien och de Svenska fjällen.
Under 2024 kommer fotoresorna gå till Kalifornien, Namibia, Norge och Danmark. Bilderna används till YouTube kanalen som har ganska många tittare.